Rövid beszámoló az Almádi Gombászok Asztaltársasága 2017. évi tevékenységéről

Kedves Gombásztársaim ! 

Beszámolóm elején meg kell említenem, hogy immár 10 éve járjuk együtt gombák után kutatva az erdőt – mezőt. A téli foglalkozások alkalmával és a gombásztúrákon több mint 150 alkalommal voltunk együtt . Ez alatt az idő alatt egymást segítve tanultunk, ismerkedtünk a gombák csodálatos világával. Igen nagy öröm a számomra azt látni, hogy az elmúlt évek alatt a Gombásztársak között számos esetben alakultak szoros barátságok. 

A nyár eleji nagy meleg és szárazság nagyon megviselte a gombák micéliumtelepeit. Később már hiába voltak nagyobbacska esők, a kedvenc nyári gombáink Almádi környékén és talán az egész Balaton – felvidéken sem jöttel elő. Nyári és ízletes vargányáról híreket legközelebb a Magas – Bakony vidékéről hallottunk. 

Az ŐSZ már kegyesebb volt hozzánk. Nagy őzlábgombából (Macrolepiota procera), szemcsésnyelű fenyőtinóruból (Suillus granulatus), gyűrűs tuskógombából (Armillaria mellea) és a rizikékből (Lactarius sp)  mindenki begyűjthette a szükséges mennyiséget, de a többi őszi gombafaj is szépen mutatta magát. 

A téli – koratavaszi hónapokban most is előadásokat hallgatva bővítettük a gombákkal – gombászattal kapcsolatos ismereteinket. 

Január 13 -án a “Gombászösvényeken” c. természetfilmben az Őrség gazdag gombavilágával ismerkedtünk. 

Február 10 -én először gombákról készült videó filmet néztünk, majd Sáry Eszter Gombásztársunk tanulságos előadását hallgattuk meg a kullancsokról. 

Február 24.-én Dr. Jancsó Gábor tartott “telt házas” előadást “Ehető ez a gomba? ” címmel. 

Március 10 -én Dr. Markó Lászlóné személyes élményeivel fűszerezett előadását hallgattuk Szemere László életéről és munkásságáról. 

Április 15 -én Hárskúton megemlékeztünk Szemere Lászlóról majd megkoszorúztuk az emléktábláját. Koszorúzás után az erdei sétán gombát csak mutatóban találtunk, így most is medvehagymával vigasztaltuk magunkat. 

Április 22.-én az országos TeSzedd mozgalomhoz csatlakozva az előző évekhez hasonlóan Balatonalmádi – Káptalanfüreden takarítottuk az erdőt 16 fővel.

A nyár és az ősz folyamán 6 alkalommal tartottuk a szokásos gombásztúráinkat , 2 alkalommal bérelt autóbusszal utaztunk a helyszínre, 1 alkalommal – kihasználva a nyugdíjasoknak járó kedvező utazási lehetőségeket – autóbusszal mentünk új, felfedező utakra. 

A továbbiakban ezekből a túrákból említek meg néhányat. 

Szeptember 30 -án bérelt autóbusszal utaztunk Gézaházáig, ahonnan az erdőn átsétálva 18 fővel gyűjtöttünk 45 gombafajt a Porva – Cseszneki vasútállomásig. 

Alig szálltunk le a buszról amikor az egyik Gombásztársunk gyönyörű óriás pöfeteget (Langermannia gigantea) talált, a vasútállomás közelében egy öreg bükkön megcsodáltuk a mutatós gyúrűs fülőkét (Oudemansiella mucida) .

Október 8.-án Gyulafirátót – Eplény határában jártunk 18 fővel. Ez a túránk is sikeres volt, hiszen 46 gombafajt határoztunk. Egy ritka vendéggel a nyomott – tönkű csiperkével (Agaricus litoralis)  is találkoztunk.

November 4.-én ismét Gyulafirátót környékén jártuk az erdőt 15 fővel. Határozásnál a tálcákra 35 gombafaj került. Csigagombából három faj is – az olivaszürke csigagomba (Hygrophorus mesotephrus), a késői csigagomba (Hygrophorus arbustivus) és a fagyálló csigagomba, (Hygrophorus hypothejus) -képviseltette magát. 

Ez úton köszönöm meg Gombásztársaim befizetéseit . Ezek a befizetések tették – illetve teszik – lehetővé, hogy autóbuszokat béreljünk a kirándulásainkhoz.

Megköszönöm Gombásztársaimnak a programjaink iránti érdeklődést, a gombásztúrákon való aktív részvételt. 

2018 -ra jó egészséget és eredményekben, gombában gazdag esztendőt kívánok Mindannyiunknak ! 

Balatonalmádi 2017. december  4. 

Szenthe László 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük