Rövid beszámoló az Almádi Gombászok Asztaltársasága 2016. évi tevékenységéről

Gombatermés szempontjából ebben az évben a nyár kiemelkedően sok gombát adott, de az őszi gombák szerényebben jelentkeztek mint máskor.

Számunkra a téli – koratavaszi időszak mindig a tanulásról és a felkészülésről szól.
Január 15 -én videofilmen ismerkedtünk a Balatoni – felvidék gyakori gombafajaival.
Február 12 -én sikeres Házi vetélkedőt tartottunk, ahol kivetített gombákat kellett felismerni a játékosoknak. A legfiatalabb versenyző Barát Benedek – jó szerepléséért – különdíjat kapott. A vetélkedőn I. helyezést Magyar Norbert ért el, a II. helyezett Sári Eszter, a III. helyezett Molnárné Gyenge Irén lett .

Február 26 -án Németh Magdolna tartott tanulságos előadást “Kerékpárral és fényképezőgéppel a Bakonyban” címmel.
Március 11 -én Dr. Jancsó Gábor ” A gyapjas tintagomba csodálatos világa ” című kiváló előadását élvezhettük.

Április 16 -án Hárskúton megemlékeztünk Szemere Lászlóról majd megkoszorúztuk az emléktábláját. Koszorúzás után – gomba híján – medvehagymát szedtünk.
Április 23 -án az országos TeSzedd mozgalomhoz csatlakozva az előző évekhez hasonlóan Balatonalmádi – Káptalanfüreden takarítottuk az erdőt 10 fővel.
A nyár és az ősz folyamán 5 alkalommal tartottuk a szokásos gombásztúráinkat, 3 alkalommal bérelt autóbusszal utaztunk a helyszínre, 2 alkalommal – kihasználva a nyugdíjasoknak járó kedvező utazási lehetőséget – autóbusszal mentünk új, felfedező utakra.
A továbbiakban ezekből a túrákból említek meg néhányat. ( Minden kirándulás után, az ott készült fotókat minden alkalommal elküldtem a kiránduláson részt vett Gombásztársaimnak.
Június 11 -én Gyulafirátót határában 12 fővel kerestük a gombát. A túra végén 33 gombafajt határoztunk meg – köztük a bronzos vargányát (Boletus aereus) és az okkerszínű tinórut (Boletus impolitus).

Augusztus 7 -én ismét Gyulafirátót – Eplény határában jártunk 10 fővel.Most már 37 gombafajt gyűjtöttünk, miközben megcsodáltuk a védett óriás bocskorosgombát (Volvariella bombycina) is.
A két nyugdíjas túránk kiemelkedően eredményes volt.
Az elsőn, augusztus 23 -án Gézaházától átsétáltunk az erdőn át a Porva – Cseszneki vasútállomásig 8 fővel. Útközben 53 gombafajt gyűjtöttünk. Nagyon örültünk a környéken ritka lángszínű tőkegombának (Pholiota flammans) és az epeízű tinórunak (Tylopilus felleus) is.
A következő nyugdíjas túrán augusztus 31 -én Kardosrétről mentünk Borzavárra. A 11 gombász 45 gombafajt gyűjtött és megismerkedett a védett gyökeres álperszkével (Leucopaxillus macrocephalus) és a szintén védett pikkelyes tinóruval (Strobilomyces strobilaceus) is.
Mindhárom autóbuszos kirándulásunk jól sikerült. A legtöbb gombát a kardosréti túrán gyűjtöttük október 22 -én. A 14 fő 42 gombafajt talált.

Megköszönöm Gombásztársaimnak a programjaink iránti érdeklődést, a gombásztúrákon való aktív részvételt.

2017 -re jó egészséget és eredményekben, gombában gazdag esztendőt kívánok Mindannyiunknak !

Balatonalmádi, 2016. december 6.

Szenthe László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük