Gombafelismerő verseny Almádiban – Napló, Varga Ibolya

Balatonalmádi – Első alkalommal szerveztek országos gombafelismerő versenyt az amatőr gombászoknak, melyre az ország minden részéből érkeztek versenyzők.

Az ötletgazda és a főszervező Szenthe László gombavizsgáló szakellenőr, az Almádi Gombászok Asztaltársasága vezetője biztos benne, hogy a jövőben is megszervezik az erőpróbát, csak azt nem döntötték még el, hogy évente vagy kétévente.  A mostani harmincöt jelentkező előre tájékozódhatott arról a nyolcvan gombáról, melynek felismerése szerepelt a versenyen. A nevezőknek hatvanhat gombát kellett azonosítaniuk a kivetített  képek segítségével. A szervező szakember hozzájárult a sikerhez azzal, hogy utalt a gomba ízére, illatára, hiszen azt a kép nem tartalmazta, vagy meghatározta a méretét, mert az sem egyértelmű a fotót látva. Tizennégy gomba képét arra az esetre tartalékolták, ha az első körben nem sikerült volna kiválasztani az első három helyezettet.
A zsűri elnöke Auer Péter gombaszakértő, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Stúdió Egyesület gombászklubjának elnöke volt, tagjai dr. Markó Lászlóné veszprémi mikológus és Kalauz Katalin, a szombathelyi piac gomba szakellenőre. A feladatalapokat elsőként a versenyzők javították, mindenki a szomszédjáét, majd még a zsűri tagjai is értékelték őket.
A gombaszedők a mezőgazdászokkal együtt roppant módon sajnálják, hogy ennyire száraz az idő, hiszen megfelelő mennyiségű csapadék esetén egész évben lehet ehető gombát találni a természetben. Most a cseh kucsmagombának van itt az ideje. Ez finom ízű, de viszonylag nehéz észrevenni, mert nagyon beleolvad a környezetébe, az avarba. Nem sokkal később jelenik meg a májusi pereszke, mely jellegzetes ízű és illatú, finom gomba, júnusig  találkozunk vele.
Hibátlan az első, de jeles a harmadik is
A versenyben az első helyen a soproni Hajnal András végzett 198 ponttal, azaz  százszázalékos teljesítménnyel, a második Juricskay Miklósné balatonalmádi gombakedvelő 195 ponttal, a harmadik helyet Kiss Sándor szombathelyi gombagyűjtő szerezte meg 192 ponttal. Ha osztályzattal kellene értékelni a munkájukat, mindhárman jelest kapnának. Ugyanakkor még nekik is javasolt, hogy a természetben szedett gombákat szakértővel ellenőriztessék, hogy elkerüljék a mérgezést.

 

Szerző: Varga Ibolya

 

Forrás: Napló-online

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük