Rövid beszámoló a 2011. évi tevékenységünkről

 Rövid beszámoló az Almádi Gombászok Asztaltársasága

2011. évi tevékenységéről
Az év elejét , – mint azt az előzőekben is tettük – arra használtuk fel , hogy “tantermi” foglalkozásokon az eddig szerzett ismereteinket elmélyítsük , és újakkal bővítsük .
Január 28.-án videofilmet néztünk meg , ahol 48 gombafajban gyönyörködhettünk . Két védett gombának , a közönséges süngombának és az óriás bocskorosgombának különösen nagy sikere volt .

Február 11.-én a Magyar Gombász főszerkesztő – helyettesének Pálfalvi Györgynek az előadása kiemelkedően magas színvonalú volt . Gyuri bemutatta a Magyar Gombász c. folyóiratot , beszélt a gombák – gyakran félreértést okozó – tájneveiről , és végül igen szemléletesen , a gyakorlatban mutatta meg a “taplászkodás” szakmai fogásait és megismerhettünk  jónéhány –  taplóból készíthető használati tárgyat is .
Február 12.-én két lelkes természetvédő gombászunk kérésére egy – Almádi határában levő – a védett leánykökörcsin termőhelyéül szolgáló felhagyott legelőről eltávolítottuk a leánykökörcsint elnyomó , “oda nem illő” cserjéket és bokrokat .
Ez úton is köszönöm Gombásztársaimnak , hogy “első szóra” , igen aktívan vettek részt a cserje irtásban , a terület rendbetételében .
Március 4.-én 66 gombafaj kivetített fotóját néztük meg . A jelenlevők megtudták , hogy a következő foglalkozásunkon , fotókról ugyan ezt a 66 gombafajt – természetesen más sorrendben és más felvételeken bemutatva – kell felismerni mindazoknak , akik rész kívánnak venni a játékunkban .
Március 25.-én került sor a nagy izgalommal várt gombafelismerő játékra . A kiválóan fölkészült gombászaink közül az első helyezett idén is az elérhető legmagasabb pontszámot kapta .
                                      I. helyezett : Juricskay Miklósné Babi        198 ponttal
                                     II. helyezett : Nagy Zoltánné Éva                175 ponttal
                                    III. helyezett : Dr Szenthe Zsolt                   164 ponttal
Április 16.-án – most már hagyományosan – a gombaszezon nyitányaként megemlékeztünk Szemere László munkásságáról . majd megkoszorúztuk az emléktábláját .
Koszorúzás után idén is először medvehagymát szedtünk , majd a 20 fős lelkes társaság a gombák felkutatásába kezdett .
A 12 begyűjtött faj összetétele közel megegyezett a tavalyival . Sajnos cseh kucsmagombát csak mutatóban szedtünk , helyette szép csoport júdásfül gombával vigasztaltuk magunkat , és találtunk még néhány szép vörösbarna papsapka gombát is .
Az igen száraz , csapadékszegény kora – nyár miatt sajnos három programunkat le kellett mondani .
Július közepén megérkezett a a várva várt eső , – így szerény pótlásként – augusztus 6.-án egy rendkívüli gombásztúrát tartottunk a már jól ismert Nosztori autóspihenő környékén .
Most 24 szempár vizslatta először a fekete fenyők . aztán a tölgyfák és a cserjék alját . A kirándulás végére már 45 gombafaj került a kosarakba .Fenyőtinóruból mindenki annyit szedett amennyit akart , de volt nagy őzlábgomba , kékhátú galambgomba , molyhos tinóru , és néhány fiatal nyári vargánya is .
Augusztus első hetében még találkoztam vargányával (és néhány eredményes gombásszal is ) az erdeinkben , aztán 10.-e után ismét eltűntek a gombák .
Augusztus 26.-án országos meleg rekord dőlt meg (39 Celsius ) , esőből csak egy jó öntözésre valót kaptunk szeptember 19.-én kis lehűléssel, aztán visszatért a nyár . Szeptember 30.-án a Balaton vize 19,2 C -os volt , amire a legöregebb horgászok sem emlékeznek .
A szeptemberre és az októberre tervezett gombásztúránkat ismét lefújtuk .
November 5.-én programunknak megfelelően megtartottuk a gombásztúrát azzal változtatással , hogy nem mezőn , hanem először Szentkirályszabadja környékén fenyő erdőben , aztán Nosztoriban tölgyes – vegyes erdőben gombászkodtunk .
A 13 fővel 27 gombafajt gyűjtöttünk . Étkezési mennyiség egyedül a fenyő és a szürke pereszkéből volt , de  egy farönkön megcsodálhattuk a közönséges petrezselyemgombát , és örültünk az igen mutatós harkály tintagombának is .
Nem vártunk sokat a következő kirándulással , mert már másnap , november 6.-án a Felsőörs környéki erdőket jártuk .
Viszonylag nagyobb mennyiséget egyedül az illatos tölcsérgombából láttunk , ehetőből meg csak két szép csokor kései laskagombát találtunk . A 11 gombásznak most csak 14 gombafajjal kellett beérnie .
Megköszönöm minden Gombásztársamnak az év folyamán tanúsított érdeklődését és aktivitását .
2012-re jó egészséget , eredményekben és gombában gazdag esztendőt kívánok Mindannyiónknak !
Balatonalmádi 2011. december 1.
                                                                                  Szenthe László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük